Een goede hygiëne heeft in de duiksport altijd al prioriteit gehad. Het is ten alle tijden van groot belang dat duikuitrusting van zowel professionele als hobbyduikers vrij is van mogelijke pathogene micro-organismen. Met het oog op de uitbraak van COVID-19 adviseert DAN Europe (Divers Alert Network) extra alert te zijn op een goede reiniging en desinfectie van duikmaterialen. Hierin word Virkon™S aanbevolen als desinfectiemiddel tegen COVID-19 bij gebruik op duikmaterialen. Zeker bij het uitlenen en huren van materiaal.

Met de huidige kennis over de overleving van het coronavirus gaat men er vanuit dat het voor een paar uur op oppervlakken (dus ook op duikuitrusting) kan overleven. Een effectieve reiniging van duikmaterialen is dus van groot belang. Dat geldt voor materialen als:

 • Mondstuk van de rebreather
 • Snorkel
 • Binnenzijden van het duikmasker

Algemene hygiënemaatregelen voor humane veiligheid
DAN Europe heeft een artikel gepubliceerd over het belang van hygiëne en het correct nastreven van een goede desinfectie:

 1. Gebruik een effectief bewezen desinfectiemiddel als Virkon™S of Rely+On™ Virkon™
 2. Deel geen rebreather of andere mondstukken zonder deze eerst te desinfecteren
 3. Desinfecteer maskers, snorkels en alles wat oraal opgeblazen wordt voor gebruik
 4. Was je handen 20 seconden met water en zeep voordat je de uitrusting aanraakt
 5. Draag bij het verlenen van eerste hulp handschoenen en een chirurgisch masker en desinfecteer daarna goed


COVID-19 and Diving Operations by DAN (Divers Alert Network) Europe (2020)

Informatiebrochure over de aanbeveling van het gebruik van Virkon™S in de duiksector
Klik op de brochure om deze te openenDesinfectie van duikuitrusting met Virkon™S
Door zijn bewezen effectiviteit tegen een breed spectrum aan micro-organismen is Virkon™S al ruim 30 jaar hét ultieme bacterie-, schimmel- én virusdodende ontsmettingsmiddel voor gebruik in een breed scala aan sectoren, waaronder de duiksportsector. Virkon™S en Rely+On™ Virkon™ zijn beide uitermate geschikt voor het desinfecteren van duikuitrusting als rebreathers, maar ook ontsmetting van reanimatiepoppen is Virkon goed te implementeren in bestaande protocollen.

Naast het feit dat Virkon™S effectief is als desinfectiemiddel en zeer geschikt voor gebruik in de duiksport, is een zeer belangrijk bijkomend voordeel dat het geen schade toebrengt aan het milieu waarin het wordt gebruikt. Gebruik van Virkon™S binnen de aquacultuur is milieuvriendelijk. Daarom zal het gebruik van Virkon™S voor aquacultuur, in tegenstelling tot de meeste andere ontsmettingsmiddelen waarbij strikte lozingscontroles essentieel zijn, geen impact hebben op de omgeving.


Virkon™S for Aquaculture – an introduction to fish farm biosecurity

Informatiebrochure voor het gebruik van Virkon™S in de aquacultuur
Klik op de brochure om deze te openenMeer weten over de werking van Virkon™S? Klik hier. Testresultaten zijn vrijblijvend op te vragen via ons contactformulier.

Toepassingen Virkon™S & Rely+On™Virkon™
Virkon™S en Rely+On™ Virkon™ kunnen worden gebruikt bij de desinfectie van apparatuur en materialen als duikpakken, maskers, rebreathers, slangen en bedieningspanelen, welke worden gebruikt voor commerciële en niet commerciële duikactiviteiten in o.a viskwekerijen, marine, brandweer, defensie, offshore, recreatie, duikscholen en overheden. Zo word gebruik van Virkon™S geadviseerd door de Canadese marine:


A literature review of disinfectants: effects when used by CF divers in cleaning rebreather sets (2002)

Informatiebrochure over het gebruik van Virkon™S door de Canadese marine
Klik op de brochure om deze te openen


Desinfectieprotocol van duikuitrusting met Virkon™S

 1. Grove verontreiniging met organisch materiaal moet worden verwijderd door het grondig afspoelen van duikpak en alle apparatuur met schoon zoet water, om daarmee het zout water te verwijderen.
 2. Al het apparatuur moet individueel worden gereinigd om sporen en resten van organische vervuiling te verwijderen. Wanneer er douches beschikbaar zijn kan men tijdens het douchen ook de wetsuits grondig spoelen met warm water. De duikers moeten ervoor zorgen dat het gehele oppervlak van het pak worden gereinigd, dus ook de binnenkant. De rest van de uitrusting kan het best gewassen worden in grote plastic bakken. In dit stadium kan men eventueel niet alkalische wasmiddelen gebruiken, op voorwaarde dat het veilig is voor personeel en materieel.
 3. Apparatuur moet nogmaals grondig worden afgespoeld met zoet water.
 4. Vervolgens dient alle apparatuur te worden ondergedompeld in een bad met desinfecterende 0,5% oplossing Virkon™S of Rely+On™ Virkon™ gedurende 10 minuten.
 5. Apparatuur moet vervolgens worden gespoeld worden in zoet water en worden gedroogd in een goed geventileerde ruimte.

Handhygiëne
Daarnaast is een goede handhygiëne essentieel om besmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken en door de wereldwijde opkomst van ziektes en infecties zijn we genoodzaakt dit op een goede manier na te streven.

Virkosan™ is een hygiënische handgel op alcoholbasis (80% ethanol) die qua samenstelling perfect is afgesteld op de hedendaagse behoeften. Klik hier voor meer informatie over (de aanschaf van) Virkosan™

Interesse in Virkon™S, Rely+On™Virkon™ of Virkosan™? Kijk op www.zoolac.nl of neem contact op via ons contactformulier.