Duikuitrusting virkon

Virkon™S uitermate geschikt voor het desinfecteren van rebreathers

Het is van groot belang dat duikuitrusting van zowel professionele als hobbyduikers vrij is van mogelijke pathogene micro-organismen. Dit om te voorkomen dat de gebruikers van deze uitrusting in contact komen met deze, en om te voorkomen dat ziektes geïntroduceerd worden op plaatsen waar men deze niet wenselijk acht, denk hierbij aan bijv. aan de verspreiding van het ranavirus bij amfibieën of het Koi Herpesvirus.

Het desinfectiemiddel Virkon®S is uitermate geschikt voor het desinfecteren van o.a. de rebreathers, en heeft een bewezen werkzaamheid tegen bacteriën, virussen, sporen en schimmels dit is gebleken uit de vele effectiviteitonderzoeken.

Virkon®S is een uniek desinfectiemiddel met een breed werkingsspectrum, makkelijk oplosbaar in water en is onder andere ideaal voor de veilige en snelle ontsmetting van oppervlakken, het uitermate geschikt voor het desinfecteren van zowel gesloten als semi gesloten circuit rebreathers.

Wanneer Virkon®S opgelost is in water heeft het een lichte citroengeur, heeft het geen gezondheidsrisico’s op lange termijn voor personeel en is het ook niet schadelijk voor uw kostbare beademingstoestellen.

Virkon®S is ook uitermate geschikt voor het ontsmetten van de algemene duikapparatuur maar ook voor reanimatiepoppen, ook is het goed te implementeren in bestaande protocollen.

Virkon®S is niet schadelijk voor de gezondheid of uitrusting van duikers en is effectief tegen micro-organismen waaraan duikers kunnen worden blootgesteld.

Bovendien is het niet schadelijk voor het milieu, daarom wordt dit aanbevolen door verschillende overheden, het wordt o.a. geadviseerd in het Australische Aquavetplan.(1) en door de Canadeese marine A literature review of disinfectants: Effects when used by CF divers in cleaning rebreather sets (2)

Ook voor het desinfecteren van het overige materiaal, zoals netten, schoeisel, visbenodigdheden is Virkon® S het aangewezen product, zonder extra milieu belastend te zijn Amphibia-Reptilia 30 (2009): 313-319 (3)

Deze eigenschappen en de effectiviteit bij lage temperaturen heeft ertoe geleid dat Virkon®S het aangewezen middel is dat wordt voorgeschreven om te gebruiken als schoeiseldip op Antarctische reizen (4)


Toepassingen

Ontsmetting van apparatuur en materiaal met inbegrip van duikpakken, toezichthouders, slangen en bedieningspanelen, welke wordt gebruikt voor commerciële en niet commerciële duikactiviteiten in o.a viskwekerijen, marine, brandweer, defensie, offshore, recreatie, duikscholen en overheden.

AandachtspuntenDuikuitrusting virkon S

  • Bij bepaalde risico’s zoals het blootstellen van duikers aan ernstig besmet materiaal. Onder dergelijke omstandigheden zal het frequent spoelen van duikpakken en apparatuur gedurende de hele dag bijdragen aan het verlagen van de opbouw van organische stoffen en de uiteindelijke reinigingsprocedures zullen eenvoudiger en efficiënter zijn.
  • Waar mogelijk moet de gekozen apparatuur niet-absorberend en gemakkelijk te reinigen zijn. Voor duikpakken, kunnen het beste membraan/laminaat droogpakken worden gebruikt in plaats van neopreen wetsuits.
  • Veel ontsmettingsmiddelen zijn bijtend, maar nadelige gevolgen kunnen geminimaliseerd worden door een grondige reiniging van een duikuitrusting , door de apparatuur voor een tijdje onder te dompelen in desinfecterende oplossingen, en vervolgens goed te spoelen in zoet water.
  • Apparatuur (bijv. wetsuits) moeten worden nagekeken om er zeker van te zijn dat het hele oppervlak is blootgesteld aan de oplossing.
  • Duikuitrusting moet de tijd hebben ​​om grondig te drogen door deze op te slaan in een goed geventileerde ruimte.

Procedures

1.) Grove verontreiniging met organisch materiaal moet worden verwijderd door het afspoelen van de duikers, apparatuur gedurende de hele duikwerkzaamheden. Slangen en drukspuiten kunnen worden gebruikt voor dit doel, maar ogen moeten worden beschermd.

2.) Aan het einde van het duiken, moet alle apparatuur worden gespoeld in zoet water om zout water te verwijderen.

3.) Alle apparatuur moet worden gewassen in een reinigingsoplossing om sporen en resten van organische vervuiling te verwijderen. Wanneer er douches beschikbaar zijn kan men tijdens het douchen ook de wetsuits grondig spoelen met warm water, de duikers moeten ervoor zorgen dat alle gebieden van het pak worden gereinigd, ook de binnenkant. De rest van de uitrusting kan het best gewassen worden in grote plastic bakken In dit stadium kan men evt. niet alkalische wasmiddelen gebruiken, op voorwaarde dat het veilig is voor personeel, materieel en geschikt is voor de schoonmaak taak.

4. )Apparatuur moet grondig worden gespoeld met zoet water.

5. )Alle apparatuur dient te worden ondergedompeld in een bad met desinfecterende oplossing.(Kalium monopersulfate oplossing (Virkon-S ®) op 0,5% oplossing gedurende 10 minuten)

6. )Apparatuur moet vervolgens worden gespoeld worden in zoet water en gedroogd worden in een goed geventileerde ruimte.

Duikuitrusting ontsmetten virkon S


Referenties:

1)https://www.daff.gov.au/__data/assets/pdf_file/0008/617183/decontamination-manual.pdf

2)https://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA412184&Location=U2&doc=GetTRDoc.pdf

3) Assessing whether disinfectants against the fungusBatrachochytrium dendrobatidis have negative effects on tadpoles and zooplankton Benedikt R. Schmidt1,2,*, Céline Geiser1, Niklaus Peyer1, Nina Keller1, Mirjam von Rütte1, www.zool.uzh.ch

4) Update on Boot and Clothing Decontamination Guidelines and the Introduction and Detection of Diseases in Antarctic Wildlife: IAATO’s Perspectiv,

www.ats.aq/documents/ATCM28/ip/ATCM28_ip097_e.doc