Extra ondersteuning bij kippen met ademhalingsproblemen tijdens warme weersomstandigheden
Gepubliceerd op 5 juni 2019 – Biosecurity b.v. door: Roel Steijvers
Zondag 2 juni 2019 steeg de temperatuur boven de 30°C en de eerste tropische dag van 2019 was een feit. Ons lichaam reageert op deze warmte door de zweetklieren te activeren om zo het lichaam af te laten koelen. Kippen hebben geen zweetklieren en raken hun lichaamswarmte kwijt via het uitademen van lucht. De snellere ademhaling tijdens warme dagen kost de kip veel energie en kan leiden tot hittestress, wat weer gevolgen heeft op het lichaamsgewicht en eiproductie van uw kippen. Maar wat houdt hittestress precies in? En welke maatregelen kunnen genomen worden ter ondersteuning van de ademhaling bij kippen?
Gevolgen en symptomen van hittestress
Hittestress bij kippen ontstaat bij temperaturen boven de 28°C en bij een hoge luchtvochtigheid in of buiten de stal. Van nature zoeken kippen bij warme temperaturen vaak de koelte op. Echter zijn deze plekken vaak niet aanwezig is stallen. De belangrijkste aanwijzing dat kippen kampen met hittestress is wanneer zij ademen met de bek open (panten). De ademfrequentie neemt hierdoor toe waardoor het vocht van het bekslijmvlies verdampt en de kip afkoelt. Het panten zorgt er echter voor dat de kip teveel koolstofdioxide uitademt, waardoor het CO2-gehalte in het bloed daalt en de pH stijgt met als gevolg een verminderde activiteit van de nieren, een verminderde doorbloeding van de darmen en een verandering in de hormoonbalans. Daarnaast heeft een lagere zuurtegraad van het bloed weer een negatief effect op de beschikbaarheid van calcium en fosfor, twee belangrijke onderdelen voor de productie van de eischaal.
Daarnaast is een verminderde voeropname een bijkomend gevolg van hittestress. De stofwisseling tijdens een warme periode is anders, waardoor de kippen niet veel zullen eten. In plaats daarvan zal de kip meer drinken. Hierdoor verminderd de nutriëntopname en zal de kip minder bewegen. Dit alles leidt tot een waarneembare vermindering van de schaalkwaliteit en een verminderde groei, en bestaat de mogelijkheid dat de kip zal sterven als gevolg van een disbalans tussen ademhaling, bloedcirculatie en verminderde CO2– en zuurtegraadconcentraties in het bloed.
Hittestress herkennen? Monitor uw kippen op de volgende aanwijzingen of symptomen als gevolg van hittestress:
- Hijgende kippen (panten), de kip ademt met de bek open
- Slappe, duffe kippen (kippen reageren en bewegen minder)
- Verminderde voeropname
- Verhoogde waterconsumptie
- Lagere eiproductie of productie van eieren met een dunne/slechte schaalkwaliteit
Maatregelen
Er zijn een aantal maatregelen die direct toegepast kunnen worden bij hoge temperaturen in het hok. Zorg allereerst voor voldoende koeling door het in beweging brengen van de lucht. Dit zorgt voor afkoeling van het lichaamsoppervlak van de kip en verlaagt de gevoelstemperatuur. Daarnaast is het van belang dat de kippen gedurende de hele dag beschikken over voldoende vers, schoon en koel drinkwater. Bij het voeren van kippen is het belangrijk om dit niet te doen op het warmste moment, maar aan het begin en einde van de dag wanneer de temperaturen wat lager zijn.
Als extra toevoeging, ter compensatie van de verminderde voeropnamen, wordt aangeraden om een extra additief aan het drinkwater toe te voegen.
VENTAL
Ter ondersteuning van de ademhaling tijdens hittestress bij kippen wordt VENTAL aangeraden als aanvullend diervoeder. VENTAL wordt toegepast in de pluimveehouderij ter ondersteuning van het ademhalingscomfort. Het zorgt voor een verbeterde slijmvliesafvoer, waardoor het een ondersteunende rol biedt bij het in een goede staat houden van het luchtwegstelsel.
VENTAL is een biologisch product op basis van tijm, eucalyptus, gevlekt longkruid en acerola. Momenteel wordt het veel toegepast in stoffige stallen, maar is ook zeer effectief gebleken bij perioden van hittestress. VENTAL compenseert voedingstekorten doordat het de voeropname ondersteund, wat een vermindering van het sterftepercentage tijdens een periode van hittestress betekend.
VENTAL is een vloeibaar product, waardoor het niet opgelost hoeft te worden en daarmee makkelijk toepasbaar is. VENTAL moet dan worden verstrekt in een dosering van 1 tot 3 milliliter per liter drinkwater. Het is het meest effectief wanneer het minimaal een dag voordat de hittestress wordt verwacht, wordt toegediend.
Voor meer informatie over VENTAL en het gebruik hiervan, kijk op www.zoolac.nl/nl/vental-5-liter.html
TIP: Controleer extra op de aanwezigheid van bloedluizen. Tijdens warme perioden vermeerderen bloedluizen zich vele malen sneller. Alles weten over (bestrijding van) bloedluis? Klik hier