In tuinvijvers is de koi een graag geziene vis en daarom zeer populair onder de Nederlandse vijverliefhebbers. Het houden van koi karpers is echter niet altijd even gemakkelijk. De koi is namelijk een kwetsbare vis en daardoor zeer gevoelig voor stress en ziektes. Ziektes kunnen veroorzaakt worden door een aantal besmettingsbronnen als virussen en bacteriën. Ter ondersteuning van behandeling tegen ziektes spelen medicatie en vaccinatie al een belangrijke rol. Echter zijn medicatie en vaccinatie alleen in staat om een volledige bescherming te bieden aan de vissen, wanneer de oorsprong van ziekteverwekkende organismen kan worden achterhaald én een goede biosecurity-management kan worden nageleefd.

 
 
Aquaculture biosecurity programme
Informatiebrochure over het gebruik van Virkon™S in de aquacultuur-sector
Klik op de brochure om deze te openen

 
 
 

Verschillende virussen, waaronder het Koi Herpes Virus (KHV) of Spring Viraemia of Carp (ook Carp Rhabdovirus of lentevirus genoemd) bij Karperachtigen vormen een grote bedreiging voor de vispopulatie. Het koi herpesvirus (KHV, of CyHV-3) is een besmettelijk virus dat alleen karper en koi (uitsluitend Cyprinus carpio) ziek kan maken, met vaak een hoge sterfte tot 100%. SVC (Spring Viraemia of Carp) is een uiterst besmettelijk virus onder de gewone karper, graskarper en goudvissen. Het virus, die met een mortaliteit van 40-90% hoofdzakelijk in het voorjaar slachtoffers maakt, wordt veroorzaakt door een Vesiculovirus uit de familie van de rhabdovirussen.


 

Virkon™S in koivijvers
Informatiebrochure over de toepassing van Virkon™S in koivijvers
Klik op de brochure om deze te openen
 
 
 

Onafhankelijk is bewezen dat Virkon™S hoogst efficiënt is tegen significante visziektes/verwekkers waaronder Koi Herpes Virus (CyHV-3) en Carp Rhabdovirus. Virkon™S werkt op basis van een oxiderend systeem waarbij vrije zuurstofradicalen reageren met micro-organismen en is, in tegenstelling tot andere desinfectiemiddelen, bewezen effectief bij lage temperaturen. Virkon™S is hoofdzakelijk een krachtig, virusdodend ontsmettingsmiddel voor het desinfecteren van materialen gebruikt in en rondom koi vijvers.

Klik hier voor meer informatie over de werking en het gebruik van Virkon™S

Daarnaast kan Virkon™S in het vijverwater worden toegepast voor een zuivering van het water. Het doodt pathogene bacteriën en schimmels, verlaagt het kiemgetal en bestrijdt virussen welke aanwezig zijn in het water. Onderzoek heeft aangetoond, dat indien Virkon™ bij een dosering van 2 gram per 1000 liter water wordt toegevoegd, het een lage toxiciteit heeft en nadat het heeft gereageerd volledig in het water oplost. Deze dosering (2ppm) verminderd en bewaakt al de pathogene druk in het water.

 

Doseringstabel voor het gebruik van Virkon™S in (vis)vijvers
Aanbevolen doseringen Virkon™S voor preventief en curatief gebruik in vijvers
Klik op de afbeelding om deze te openen

 

Naast het feit dat Virkon™S effectief is als desinfectiemiddel en zeer geschikt voor gebruik in de koisector, is een zeer belangrijk bijkomend voordeel dat het geen schade toebrengt aan het milieu waarin het wordt gebruikt. Gebruik van Virkon™S binnen de aquacultuur is milieuvriendelijk. Daarom zal het gebruik van Virkon™S voor aquacultuur, in tegenstelling tot de meeste andere ontsmettingsmiddelen waarbij strikte lozingscontroles essentieel zijn, geen impact hebben op de omgeving.

Gebruik van Virkon™S in combinatie met een microbiologische filter en een UV-lichtbron
Meng de aanbevolen dosering Virkon™S bij voorkeur in een emmer water en verdeel de Virkon™S-oplossing gelijkmatig over de vijver/quarantainebak.

De meeste koivijvers zijn uitgerust met een waterpomp, een microbiologische filter en een UV lichtbron. Zoals eerder benoemd, is een toepassing van 1-2 ppm al voldoende bij routinematig gebruik van Virkon™S. Voor een volledige afdoding van bijvoorbeeld bacteriën en virussen zijn over het algemeen hogere concentraties nodig. Virkon™S zal dan ook niet de totale bacteriële flora verstoren maar eerder de balans bewaken (bacteriedruk controleren). Desondanks is Virkon™S niet selectief naar alleen de pathogene bacteriën en er kan hierdoor wel een reductie optreden van de nitrificerende bacteriën in de filter, maar tot een volledige afdoding of een volledige verstoring van de populatie zal het nooit komen. Dit geldt dan wel voor routinematige wekelijkse onderhoudsdosering en op voorwaarde dat 5-10% van het vijverwater wordt ververst alvorens een nieuwe dosering Virkon™S wordt toegevoegd.

Vóór toepassing van Virkon™S dienen de UV en/of Ozon apparatuur uitgeschakeld te worden, met de reden dat UV de reductie in effectiviteit van Virkon™S kan versnellen. Na dosering, zodra de oplossing zich in het gehele vijverwater heeft kunnen verspreid, kunnen UV en/of Ozon weer worden aangezet. Belangrijk is dat de circulatiepomp(en) daadwerkelijk in werking is/zijn, tijdens de verspreiding van Virkon™S.

Hygiënemaatregelen in de sportvisserij
Ook ter preventie van verspreiding van visziekten onder wilde vissen is het belangrijk tijdens het sportvissen extra hygiënemaatregelen te nemen.

 

Hygiëneprotocol karpervijvers
Informatiebrochure over het gebruik van Virkon™S in en rondom karpervijvers
Klik op de brochure om deze te openen

 

 

Materialen welke in contact komen met vissen of water moet na gebruik worden gedesinfecteerd. Extra aandacht moet worden gegeven aan de netten die het meeste risico op overdracht van ziekten geven, waaronder bewaarnetten, landingsnetten en onthaakmatten. Als materiaal tussen wateren wordt gebruikt, moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om het risico van ziekteoverdracht te beperken. Sportvissers die in korte tijd in meerdere wateren vissen, moeten ervoor zorgen dat zij hun uitrusting ontsmetten met bijvoorbeeld Virkon™S.

 

A guide to the disinfection of angling equipment
Informatiebrochure over het belang van ontsmetting met Virkon™S
Klik op de brochure om deze te openen

 

Virkon™S is verkrijgbaar in een 50g sachet, in een handige 1kg verpakking én voor grotere volumes in een 5kg en 10kg verpakking. Kijk op www.zoolac.nl voor de aanschaf van Virkon™S.

Voor meer informatie over het gebruik van Virkon™S in de koisector of de sportvisserij, kijk op www.virkon.nl of neem contact op via ons contactformulier.

Trefwoorden: ontsmetting, VirkonS, koi, KHV, koi herpes virus, karper virus, desinfectie, desinfectiemiddel, lentevirus