Keulen – De Duitse fabrikant Lanxess AG (Frankfurt: LXS) heeft van de mededingingsautoriteit te horen gekregen dat de acquisitie van het “Clean and Disinfect” segment van Chemours(voorheen DuPont) is goedgekeurd.
 
LANXESS heeft naar verluid ongeveer 210 miljoen euro betaald voor de reiniging en desinfectie tak, welke verschillende actieve bestanddelen en specialistische chemicaliën bevat met name voor desinfectie. Lanxess heeft deze overname met eigen liquide middelen gefinancierd.10kg transparant klein
Lanxess gaat er de komende periode zorg voor dragen dat de integratie van Chemours goed verloopt zodat men spoedig kan gaan werken aan de uitbreiding van het portfolio aan specialistische chemicaliën.
De overname zal bijdragen aan de winst van het bedrijf per aandeel(EPS) in het eerste fiscale jaar. Het overgenomen bedrijf zal naar verwachting een jaarlijkse EBITDA-bijdrage leveren van circa 20 miljoen euro, die geleidelijk zal worden verhoogd tot ongeveer 30 euro miljoen in 2020.
 
Chemours zal worden geïntegreerd in de Material Protection Products business unit van Lanxess. Het overgenomen bedrijf beschikt over drie productielocaties in Memphis en North Kingstown in de Verenigde Staten en Sudbury in het Verenigd Koninkrijk. Het haalde in 2015 een omzet van ongeveer 100 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft voor rekening van de Verenigde Staten. Het bedrijf bestaat uit drie productlijnen: ontsmettingsmiddelen, kaliummonopersulfaat en chloordioxide. De ontsmettingsmiddelen worden op de markt gebracht voor diverse Biosecurity-toepassingen in de veterinaire sector. Het kernproduct is Virkon®S, ’s werelds meest toonaangevende op poeder gabaseerd desinfectant met bewezen effectiviteit tegen een breed scala van virussen, bacteriën en schimmels. Het wordt gebruikt voor de bestrijding van diverse grote ziekte uitbraken waaronder mond- en klauwzeer en de vogelgriep.
 
Het tweede deel richt zich op de productie en afzet van de werkzame stof kaliummonopersulfaat onder de naam Oxone. Het wordt gebruikt in zwembad en spa-toepassingen, producten voor persoonlijke hygiëne, elektronica-toepassingen en als werkzaam bestanddeel in de formulering van desinfectiemiddelen, waaronder Virkon.
 
Als laatste, chloordioxide is een bewezen effectieve oplossingen voor waterbehandeling in industriële toepassingen.
De LANXESS Material Protection Products business unit heeft momenteel een personeelsbestand van ongeveer 350, met vestigingen in Krefeld-Uerdingen en Dormagen (Duitsland), Pittsburgh (Verenigde Staten), Jhagadia (India), Changzhou (China) en Singapore. Het is onderdeel van het Performance Chemicals segment, dat in 2015 een omzet van ongeveer 2,1 miljard euro heeft geboekt.
 
De producten van de business unit worden wereldwijd gebruikt in veel verschillende toepassingen. Met haar brede portfolio van antimicrobiële actieve ingrediënten en conserveringsmiddelen biedt de business unit op maat gemaakte oplossingen voor klanten in tal van industriële sectoren. Behalve desinfectie bevat deze; middelen voor bescherming van hout, verf en coatings, de bouwsector en drankindustrie. Material Protection Products biedt ook uitgebreide technische dienst, regelgevende support en project-specifiek onderzoek en ontwikkeling.
 
In Nederland en België wordt Virkon®S verdeeld door Biosecurity BV gevestigd in Someren.