Video ontsmetten defensie

Voertuigen ontsmet voor bootreis Noorwegen

20 mei 2010, 17.16 uur
De ontsmettingseenheid van de landmacht, 101 NBC-verdedigingscompagnie, heeft zo’n 450 voertuigen in de Eemshaven gereed gemaakt voor transport naar Noorwegen.
 
De voertuigen worden binnenkort gebruikt tijdens een grotedef virkon2 landmachtoefening in Noorwegen. Het grootschalige transport vormt een deel van de oefening en de afgelopen dagen werden de voertuigen over de weg en per trein naar de Eemshaven getransporteerd. Daar worden zij in een tijdelijk gemilitariseerd deel van de haven verzameld en gereedgemaakt voor de bootreis naar Noorwegen. Volgens internationale afspraken moeten alle voertuigen voor het zeetransport gereinigd en behandeld worden om verspreiding van biologische ziekten te voorkomen.

Specialistisch

De nucleaire, biologische en chemische (NBC) eenheid van de landmacht, 101 NBC-verdedigingscompagnie, zorgt voor de vereiste ontsmetting. De compagnie is gespecialiseerd in het opsporen en detecteren van chemische, biologische, radiologische of nucleaire gevaren en vervuilingen. Ook kunnen deze militairen besmette of vervuilde mensen en voorwerpen ontsmetten of preventief reinigingen. Dit laatste gebeurde de afgelopen dagen in Eemshaven in combinatie met de transportoefening van de eenheid.

Klokrond beschikbaar

101 NBC-verdedigingscompagnie heeft behalve tijdens militaire missies ook een belangrijke taak in Nederland. Delen van deze speciale eenheid staan 24 uur per dag klaar om civiele hulpdiensten te assisteren bij calamiteiten of rampen in Nederland.
 
ontsmetten eemshaven
 
IMAG 0089 Small
 
IMAG 0088
 
IMAG 0091jpj