De Nederlandse paardensportsector krijgt vaak jaarlijks te maken met een aantal ziekteverwekkende organismen, waaronder het rhinopneumonie-virus, de Rhodococcus equi-bacterie, het rotavirus en salmonella, welke kunnen leiden tot grote ziekte uitbraken onder paarden. Voornamelijk het rhinopneumonie-virus (Equine rhinopneumonie / Equine Herpes Virus) heeft vaak een grote impact op de paardensector. De meeste paarden komen regelmatig met het rhinovirus in contact. Meestal is dit ongevaarlijk, maar helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn meerdere varianten (EHV1 en EHV4) van het virus waardoor dit virus in zijn totaliteit een zeer ernstige aandoening is. EHV4 slaat alleen op de luchtwegen en is zeer regelmatig aanwezig op stallen. EHV1 kan leiden tot abortus en neurologische problemen, met verlamming of overlijden als gevolg. Het voorkomen van besmetting met rhinopneumonie is daarom van groot belang.

Maatregelen ter preventie van Rhinopneumonie
Een van de grootste verspreidingsrisico’s van ziekten bij paarden is via andere besmette paarden. Besmetting is zowel mogelijk door direct contact met zieke dieren als door contact met oppervlakken, materialen, voertuigen of mensen besmet door zieke dieren. Een goede effectieve manier om dit virus buiten de deur te houden is door het nemen van preventieve maatregelen waaronder desinfectie. Een geschikt desinfectiemiddel hiervoor is Virkon™S. Daarnaast zijn vaccinatie en medicatie van groot belang, maar bieden beide geen volledige effectieve en economische bescherming tegen het brede scala aan ziekteverwekkende organismen bij paarden.

Hygiëne – ontsmetting met Virkon™S tegen rhinovirus
Om besmetting te voorkomen kan preventief ontsmetten met Virkon™S van belang zijn. Virkon™ S is hét ultieme ontsmettingsmiddel voor gebruik in de paardensector. Door zijn bewezen effectiviteit tegen onder andere het Equine Herpes Virus type 1 (EHV1), de veroorzaker van Rhinopneumonie, is Virkon™ uitermate geschikt voor het preventief ontsmetten van paardenstallen, trailers en overige materialen die in contact kunnen komen met het paard.

 
 
 

Virkon™S – Hét krachtige breed spectrum paarden-ontsmettingsmiddel
Informatiebrochure Virkon™S in de paardensector
Klik op de brochure om deze te openen

 
 
 

Ontsmetting met een 0,5% Virkon™S-oplossing is al bewezen effectief tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties, welke ziekten bij paarden kunnen veroorzaken. Daarnaast is het geschikt voor gebruik in een laarzenontsmettingsbak. Door zijn roze kleurindicator is precies te zien of de oplossing aan vervanging toe is. Wanneer de roze kleur afneemt neemt de werking af en zal de oplossing vervangen moeten worden. Dit alles is gericht om insleep van onder andere het rhinovirus te voorkomen.

Virkon™S is verkrijgbaar in een 50g sachet, in een handige 1kg verpakking én voor grotere volumes in een 5kg en 10kg verpakking. Kijk op www.zoolac.nl voor de aanschaf van Virkon™S.

Voor meer informatie over het gebruik van Virkon™S bij paarden, kijk op www.virkon.nl of neem contact op via ons contactformulier.

Trefwoorden: ontsmetting, VirkonS, rhinovirus, Rhinopneumonie, virus, paarden, desinfectie, ontsmetting rhinovirus, desinfectiemiddel, preventie rhinovirus