Doordat we de hele wereld over reizen, kunnen ziekteverwekkende micro-organismen zich steeds verder verspreiden. Een bekend en recent voorbeeld hiervan is de introductie van het coronavirus (COVID-19) in 2020, wat zich vanuit Azië naar Europa heeft weten te verspreiden. Mensen reizen steeds meer en kunnen uit andere landen ziekten mee terug naar huis nemen. Sommige ziekten zullen dan kans zien om zich (opnieuw) in Nederland te vestigen. Of het nu om een lange- of korte reis gaat, de kans dat je een ziekteverwekker meeneemt is er altijd. Wanneer je op reis gaat is het dus van belang om je bewust te zijn van de risico’s en zorgvuldig om te gaan met de hygiënemaatregelen in het desbetreffende land.

Algemene aanbevolen hygiënemaatregelen
Op reis is het belangrijk dat je rekening houdt met hygiëne. Veel ziekten zijn het gevolg van onvoldoende hygiëne en ook op reis dient hier zorgvuldig mee om te gaan. Door regelmatig je handen te desinfecteren, zorg je ervoor dat je handen schoon worden en verwijder je ziektewekkers. Zo voorkom je dat deze ziekteverwekkers op je handen zich verspreiden.

VirkoSan™
Een goede handhygiëne essentieel om besmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken en door de wereldwijde opkomst van ziektes en infecties zijn we genoodzaakt dit op een goede manier na te streven. Virkosan™ is een hygiënische handgel op alcoholbasis (80% ethanol) die qua samenstelling perfect is afgesteld op de hedendaagse behoeften.


 

VirkonSan™
Informatiebrochure VirkoSan™
Klik op de brochure om deze te openen

Klik hier voor meer informatie over (de aanschaf van) Virkosan™

 
 

Specifieke aanbevolen hygiënemaatregelen
Daarnaast hanteren verschillende landen en organisaties, specifieke hygiënemaatregelen om introductie van ziekteverwekkende organismen te voorkomen/minimaliseren. Hierbij worden Virkon™S en Rely+On Virkon™ vaak genoemd als geschikte desinfectiemiddelen:

Verspreiding van Afrikaanse varkenspest
De vakantieperiode lijkt aanleiding tot de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP/ASF). In de landen in het oosten van Europa verspreidt de besmettelijke ziekte zich flink. De piek van toeristen en seizoenswerkers uit Oost-Europa zorgen voor een groter risico op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in Nederland. Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. Hoewel niet besmettelijk voor mensen kan de ziekte wel worden overgebracht op de dieren via besmet varkensvlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept daarom op om etensresten, met daarin bijvoorbeeld ham of worst, in gesloten afvalbakken te deponeren en zo te voorkomen dat wilde zwijnen het afval opeten.

Daarnaast kunnen mensen het virus verspreiden via onder andere kleding, schoenen en handen. Een goede hygiëne in een varkenshouderij is daarom van groot belang. Virkon™S is effectief gebleken tegen AVP bij een oplossing van 1:200, 10°C bij een contacttijd van zowel 5 als 10 minuten.

Cruisereizen – hygiëne aan boord
Aan boord van een cruiseschip, waar relatief veel mensen betrekkelijk dicht op elkaar verblijven, liggen besmettelijke ziektes op de loer. Daarom is hygiëne één van de topprioriteiten aan boord van een cruiseschip. Bij het maken van een cruise kan het gebeuren dat er iemand aan boord komt die het norovirus bij zich draagt. Het norovirus is zéér besmettelijk en is de beruchte veroorzaker van buikgriep. De grootste besmettingsbron aan boord van een cruiseschip is het (openbare) toilet. Ontsmetting met Virkon™S of Rely+On Virkon™ biedt bescherming tegen het norovirus. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat zowel Virkon™S als Rely+On Virkon™ in een 1% oplossing effectief zijn tegen virusstammen uit de familie Caliciviridae, waar het norovirus onder valt. 
Guidance for the Management of Norovirus Infection in Cruise Ships (2007)

Informatiebrochure voor het gebruik van Virkon™S op cruiseschepen
Klik op de brochure om deze te openen
 
 

IJsland
Door z’n geografische ligging en het strenge importbeleid is IJsland momenteel vrij van ernstig besmettelijke dierziekten. Om introductie van ziekteverwekkers te voorkomen stelt IJsland een hoge standaard op het gebied van hygiëne en ziektebestrijding.

De paardengriep (Equine Influenza) is een griepvirus bij paarden wat vergelijkbaar is met Influenza bij mensen. Het is zeer besmettelijk waardoor het zich snel verspreidt tussen paarden. Equine Influenza komt wereldwijd voor. Enkel Nieuw-Zeeland en IJsland zijn nog vrij van het virus. Ter bescherming van de IJslande paarden is het dus van groot belang dit te behouden. Ga je op reis naar IJsland om te gaan paardrijden? Dan dien je uitrusting, kleding en laarzen te ontsmetten met een 1% Virkon™S-oplossing.

Bescherm de paarden in IJsland

Protect the Icelandic horse! (2015)

Informatiebrochure voor gebruik van Virkon™S ter bescherming van de IJslandse paarden
Klik op de brochure om deze te openen
 
 
 
Daarnaast is IJsland altijd vrij gebleven van besmettelijke visziekten als IPN (Infectieuze pancreasnecrose), VHS (Virale hemorragische bloedvergiftiging), IHN (Infectieus hematopoëtisch necrose-virus), UDN (Ulcerative dermal necrosis) en ISA (Infectious salmon anaemia). Om de wateren vrij te houden van virussen om zo de zalmvisserij in IJsland te beschermen heeft het land een aantal maatregelen getroffen en handhaven ze een strikt beleid voor wat betreft desinfectie van bezoekers en hun uitrusting. Zo geldt er een verbod op het invoeren van vers aas van organische oorsprong. Dit verbod omvat bijvoorbeeld alle soorten wormen, larven, garnalen, witvissen en eieren van de vis. Elke poging om een dergelijk aas te importeren is strafbaar. Daarnaast is het gebruik van (niet ontsmette) visapparatuur gebruikt in andere landen verboden in IJsland. Gebruikt visapparatuur zoals vishengels, vishaken en netten dient te worden gedesinfecteerd volgens voorgeschreven methoden. Virkon™S is één van de voorgeschreven ontsmettingsmiddelen. Het visapparatuur moet worden ondergedompeld in een 1% Virkon™S-oplossing en daarna worden gedroogd met een droge doek.

IJsland VirkonS

Disinfection of sport fishing equipment

Informatiebrochure voor gebruik van Virkon™S ter bescherming van de IJslandse rivieren
Klik op de brochure om deze te openen

 
 
Antarctica
Om introductie van ziektes of ziekteverwekkende organismen op Antarctica te voorkomen, adviseert het IAATO (international Association Antarctic Tour Operators) het gebruik van Virkon™S als ontsmettingsmiddel voor uitrusting, kleding en laarzen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Virkon™S het meest geschikte en effectieve ontsmettingsmiddelen is bij lage temperaturen. Gebruik van Virkon™S kan bijdragen aan het verkleinen van het risico op verspreiding van ziekteverwekkers naar en binnen een Antarctisch ecosysteem.Boot, clothing and equipment decontamination guidelines on Antarctica

Informatiebrochure voor gebruik van Virkon™S op Antarctica
Klik op de brochure om deze te openen
 
 
 
Interesse in Virkon™S, Rely+On™Virkon™ of Virkosan™? Kijk op www.zoolac.nl of neem contact op via ons contactformulier.