Vogels doorstaan tijdens hun leven vaak meerdere perioden van stress. Denk hierbij aan races, tentoonstellingen, kweken, spenen, voerwisselingen of gewoon een verkeerde, niet-uitgebalanceerde voeding. Ieder van deze gebeurtenissen kunnen leiden tot een verstoring van het natuurlijke evenwicht van de darmflora, wat vervolgens weer kan leiden tot een minder efficiënte spijsvertering een verzwakt natuurlijk immuunsysteem. Hierdoor verliest het dier zijn vermogen om weerstand te bieden tegen (darm)ziekten, waardoor de algehele vitaliteit en prestatievermogen van de vogel afneemt.

Daarnaast veroorzaakt stress vaak een daling van de zuurtegraad in het spijsverteringskanaal van de vogel. Als er te weinig zuren aanwezig zijn, dan verloopt het verteringsproces te snel wat vervolgens leidt tot een dunne, waterige ontlasting. Daarnaast remt de zure omgeving in het maag-darmkanaal de groei van bijvoorbeeld de E. coli-bacterie. Door een daling van de zuurtegraad worden de overlevingsomstandigheden van E. coli gunstiger, wat kan leiden tot een besmetting met deze bacterie. Door een besmetting met E. coli kunnen de dieren snel verzwakken, vermageren en een groene stinkende ontlasting krijgen. Ook kan dan sterfte optreden als gevolg van de complicaties veroorzaakt door de E. coli bacterie.

Ter ondersteuning van de vogel(s) tijdens perioden van stress is het van belang de zuurtegraaddaling te beperken en daarmee de algehele weerstand op pijl te houden. Het (preventief) toedienen van een probiotica als Zoolac®PROBIRD speelt hierbij een grote rol.

Zoolac Probird
Zoolac®PROBIRD is een aanvullend diervoerder met een probiotische werking, voor gebruik bij diverse vogelsoorten als duiven, papegaaien, parkieten én kippen. Zoolac®PROBIRD is ontwikkeld ter ondersteuning van de darmgezondheid tijdens stressvolle situaties voor vogels.

Zoolac®PROBIRD
Informatiebrochure Zoolac®PROBIRD
Klik op de brochure om deze te openen

De thermo-gestabiliseerd bacteriële elementen waaruit Zoolac®PROBIRD bestaat, hechten aan de slijmvliezen in het maag-darmkanaal en vormt een fysieke barrière die voorkomt dat schadelijke bacteriën zich kunnen hechten. Hierdoor wordt de werking van schadelijke bacteriën opgeheven en het immuunsysteem in de darmen ondersteund.

Daarnaast stimuleert Zoolac®PROBIRD het acidogene deel (zuur-producerende deel) van de darmflora waardoor de hogere zuurtegraad wordt onderhouden, én ondersteund het de degradatie van voedingsmoleculen tot kleinere moleculen waardoor de vogels de nutriënten afkomstig van het voer efficiënter kunnen benutten.

Samenstelling Zoolac®PROBIRD: Vinasse, elektrolyten, gefermenteerde micro-organismen en natriumdiacetaat.

Zoolac®PROBIRD kent verschillende toepassingen:

  • Tijdens een behandeling en/of gedurende 7 dagen na een behandeling met antibiotica
  • 3 dagen vóór en 5 dagen na een stressvol evenement als een race of tentoonstelling
  • 3 dagen vóór en 3 dagen na vaccinatie
  • Continu tijdens de eerste 5 weken nadat de jongen bij hun ouder zijn weggehaald
  • Continu tijdens het kweekseizoen
  • Voor een algemene verbetering van de darmgezondheid. Gebruik Zoolac®PROBIRD dan voor een periode van 10 dagen

Zoolac®PROBIRD is verkrijgbaar in een 200 gram én een 1kg verpakking.

Kijk voor meer informatie over (het gebruik van) Zoolac®PROBIRD in bovenstaande folder, op www.zoolac.nl óf neem contact op via ons contactformulier.

Trefwoorden: Zoolac Probird, probiotica duiven, ecoli, darmgezondheid, stress, papegaaien, parkieten, kippen, diarree, vogels, stress bij vogels, stress bij duiven